a

a

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ
Πάσχα ονομάζεται η μεγάλη γιορτή του Ιουδαϊσμού και του Χριστιανισμού.
Η λέξη Πάσχα προέρχεται από την εβραϊκή ΄΄pesah΄΄ που σημαίνει ΄΄διάβαση΄΄:
  • Οι Εβραίοι γιόρταζαν το Πάσχα σε ανάμνηση της απελευθέρωσής τους από τους Αιγύπτιους και της διάβασης της Ερυθράς θάλασσας.
  • Οι Χριστιανοί γιορτάζουν την ανάσταση του Σωτήρα και τη διάβαση από το θάνατο στη ζωή.
Το Πάσχα είναι  κινητή γιορτή και γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου.
Το Χριστιανικό Πάσχα διαρκεί δύο εβδομάδες ξεκινώντας από την Κυριακή των Βαϊων (συμβολίζει την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα) ως την Κυριακή του Θωμά.
Η πρώτη εβδομάδα ονομάζεται Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών, αρχίζει με την Κυριακή των Βαϊων και λήγει το Μεγάλο Σάββατο.
Η δεύτερη εβδομάδα ονομάζεται Εβδομάδα του Πάσχα ή Λαμπρή ή Λαμπροβδομάδα, αρχίζει με την Κυριακή του Πάσχα και θεωρείται εβδομάδα χαράς και διασκέδασης. 

                Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα

Το αυγό είναι  σύμβολο της δημιουργίας της γέννησης και της ζωής.Συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός-όπως το περίβλημα του αβγού-,αλλά έκρυβε μέσα του ΄΄Ζωή΄΄,αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε!
Η επιλογή του κόκκινου χρώματος για τα αυγά έχει πολλές εξηγήσεις.Η μία είναι πως το κόκκινο αυγό συμβολίζει το αίμα και τη θυσία του Χριστού.Οι άλλες ερμηνείες έχουν πρωταγωνίστριες τρεις γυναίκες:
Η Παναγία και το έθιμο των κόκκινων αυγών.
Η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και το πρόσφερε στους φρουρούς ικετεύοντάς τους να φέρονται καλά στον Υιό της. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά ,αυτά βάφτηκαν κόκκινα.
Τα κόκκινα αυγά και η Μαγδαληνή.
Μιά άλλη ιστορία συνδέει τα κόκκινα αυγά με τη Μαρία τη Μαγδαληνή.Όταν ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας ενημερώθηκε για την Ανάσταση του Χριστού,τη θεώρησε τόσο απίθανη ΄΄όσο και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα΄΄.Η Μαρία η Μαγδαληνή τότε χρωμάτισε μερικά αυγά κόκκινα και του τα πήγε για να επιβεβαιώσει το γεγονός.
Η δύσπιστη γυναίκα
Μια παραλλαγή της παραπάνω ιστορίας, θέλει μια γυναίκα να μήν πιστεύει την είδηση της Ανάστασης του Ιησού και να λέει: ΄΄Οταν τα αυγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός΄΄.Και τότε έγιναν κόκκινα. 

Γιατί σουβλίζουμε αρνί τη Κυριακή του Πάσχα

Το έθιμο προέρχεται από το Εβραϊκό Πάσχα και το έθιμο του θυσιαζόμενου αμνού με το αίμα του οποίου έβαφαν τις πόρτες τους, κατά αναπαράσταση της νύχτας της εξόδου από την Αίγυπτο.
Επίσης ο αμνός συμβολίζει το Χριστό, διότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είχε παρουσιάσει τον Ιησού με τον αμνό θεού που θα πάρει στις πλάτες του τις αμαρτίες του κόσμου. 




Δεν υπάρχουν σχόλια: