a

a

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΛΑΓΟΥΣ.ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ

Ακολουθούν  πληροφοριακό υλικό και δραστηριότητες για το Πάσχα, που κάναμε πέρυσι:




Το Πάσχα δεν είναι μόνο ελληνική υπόθεση.Και σε άλλες χώρες τηρούν τα έθιμα, διαφορετικά από τα δικά μας.
Παρατηρήσαμε λοιπόν με τα παιδιά, εικόνες και μάθαμε χρήσιμες πληροφορίες για τα έθιμα άλλων χωρών:
Φτερωτές καμπάνες σε Γαλλία Ολλανδία και Βέλγιο 
Στη Γαλλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο υπάρχει ο μύθος ότι οι καμπάνες των εκκλησιών ταξιδεύουν για λίγες ημέρες στη Ρώμη και επιστρέφουν το πρωί του Πάσχα. Υποτίθεται ότι φέρνουν χρωματιστά αυγά και σοκολατένια λαγουδάκια.
Επίσης,περισσότερα από 4.500 αυγά χρησιμοποιούνται για να φτιαχτεί μια τεράστια ομελέτα στους δρόμους της πόλης Haux στην Γαλλία. Το γεύμα πρέπει να ταΐσει πάνω από 1.000 άτομα και προετοιμάζεται στην κεντρική πλατεία την ώρα του μεσημεριανού.

 Γλυκό ή πείραγμα στη Σουηδία

Στη Σουηδία τα μικρά παιδιά ντύνονται μάγοι και μάγισσες και περιφέρονται λέγοντας την γνωστή φράση του Halloween «γλυκό ή πείραγμα». Αυτό συμβαίνει γιατί στη Σουηδία το Πάσχα συνήθως συμπίπτει με τη νύχτα Walpurgis, την 30η Απριλίου. Εκέινη τη νύχτα ανάβουν τους δαυλούς για να διώξουν μακριά διαβολικά πνεύματα και μάγισσες. Μαζί με τα κακά πνεύματα διώχνουν και τον Ιούδα, ενώ το μενού της ημέρας περιλαμβάνει το γεύμα gravlax, δηλαδή νωπό σολομό, μαριναρισμένο με αλάτι, ζάχαρη και φρέσκο άνηθο.

Φιλιά με πορτοκάλια για τους Άγγλους
 
Στην πόλη Χάνγκερφορντ της Βρετανίας οι νεοδιορισμένοι αστυνομικοί καλούν όλους τους άνδρες στο δημαρχείο της πόλης, σφυρίζοντας ένα χαρακτηριστικό σύνθημα με την σφυρίχτρα τους. Δυο άντρες επιλέγονται να παρελάσουν σε όλη την πόλη μοιράζοντας πορτοκάλια στις διερχόμενες κυρίες. Σε αντάλλαγμα παίρνουν ένα φιλί!

Ω...Έλατο στη Γερμανία

Γιατί να στολίζουμε δέντρο μόνο τα Χριστούγεννα; Θέλουμε  και Το Πάσχα! Αυτό πρέπει να είχε στο  μυαλό της και η οικογένεια Kraft από το Saalfeld της Γερμανίας, η οποία από το 196
Ο άρχισε να στολίζει με πλαστικά αυγά ένα δέντρο στην αυλή του σπιτιού της. Η παράδοση αυτή που απέκτησε και άλλους οπαδούς είναι το γεγονός της χρονιάς για όλη την πόλη, ενώ τα πλαστικά αυγά αντικαταστήθηκαν από αληθινά και μάλιστα διακοσμημένα με πανέμορφα σχέδια
Ο χορός του θανάτου στην Ισπανία

Στην Verges της Ισπανίας, τη Μεγάλη Πέμπτη γίνεται ο παραδοσιακός "χορός του θανάτου" που περιλαμβάνει παρέλαση στους δρόμους της μεσαιωνικής πόλης. Όλοι όσοι παίρνουν μέρος είναι ντυμένοι με στολές και η διαδικασία τελειώνει με ανθρώπους ντυμένους σκελετούς που κουβαλούν κουτιά με στάχτες. Ο τρομακτικός χορός ξεκινάει τα μεσάνυχτα και συνεχίζεται για τρεις ώρες.

Πολωνία: Το μεγαλύτερο μπουγέλο!



Στην Πολωνία κατά τη διάρκεια του Πάσχα καλό θα είναι να έχετε μαζί σας... μια πετσέτα, μια ομπρέλα ή ένα αδιάβροχο! Ειδικότερα, τη Δευτέρα του Πάσχα, όπου λαμβάνει χώρα ένα περίεργο έθιμο: Το Smingus-dyngus εφαρμόζεται από τον 15ο αιώνα και κατά τη διάρκειά του τα αγόρια μπουγελώνουν τα κορίτσια!
  Ελβετία: Το άγιο νερό

Σε ολόκληρη την Ελβετία αλλά ιδιαίτερα στα μικρά χωριά οι ντόπιοι μετατρέπουν τις βρύσες τους σε «πασχαλινά πηγάδια». Πιο συγκεκριμένα, βάφουν τις όψεις των πηγών και τοποθετούν λουλούδια για τη διακόσμησή τους. Σκοπός είναι να γιορτάσουν το συμβολισμό του νερού αλλά και τη σημασία του για τις ξηρές περιοχές των Άλπεων.


Μαρσιποφόρο λαγουδάκι στην Αυστραλία



Το πασχαλινό λαγουδάκι είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο του Πάσχα, προερχόμενο από την Αμερική. Το βλέπουμε παντού σε όλα τα μαγαζιά και σε όλες τις βιτρίνες. Στην Αυστραλία, όμως, προτιμούν το τοπικό μαρσιποφόρο, το Bilby, και όχι το γνωστό σοκολατένιο.

Ψάρι «χωματιστό» στην Αίγυπτο

Και μπορεί τη Μεγάλη Εβδομάδα να κάνουμε αυστηρή νηστεία, εντούτοις στην Αίγυπτο τη Μεγάλη Δευτέρα συνηθίζεται να τρώνε ψάρι, το οποίο μάλιστα προηγουμένως ήταν θαμμένο στο χώμα, μια παράδοση 
που χρονολογείται από το 2.700 π.Χ.


ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΣΑΣ ΕΥΧΟΝΤΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ
Εντυπωσιαστήκαμε με τα έθιμα των άλλων χωρών και εκφράσαμε την επιθυμία να τους ευχηθούμε ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ στη δική τους γλώσσα.
Έτσι λοιπόν,πήραμε καρτέλες με τη φράση ΄΄Καλό Πάσχα΄΄γραμμένη σε διαφορετικές γλώσσες.

Τις τοποθετήσαμε στις αντίστοιχες σημαίες χωρών.

Είπαμε ΄΄Καλό Πάσχα΄΄ στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα ιταλικά , στα γερμανικά, στα Ρώσικα....
Γράψαμε τη φράση συμβουλευόμενοι τον πίνακα αναφοράς.
Φτιάξαμε σημαίες.





Τα κολλήσαμε όλα σε καρδούλες...



...και ολοκληρώσαμε την κατασκευή μας.

 Τα παιδιά της γης σας εύχονται ΄΄Καλό Πάσχα΄΄.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΛΑΓΟΥΣ
Γίναμε λαγοί.Κόκκινοι, κίτρινοι, μπλε.Κάθε χρωματική ομάδα έχει τα αντίστοιχα χρωματιστά αυγά, τα οποία αποτελούνται από κομμάτια παζλ.

Κάθε ομάδα ψάχνει να βρει στο χώρο της αίθουσας τα δικά της κομμάτια παζλ.


Νικήτρια είναι η ομάδα που θα βρει και θα φτιάξει πρώτη το παζλ αυγού.



1 σχόλιο:

Nina είπε...

Εύη πολύ ωραίο πληροφοριακό υλικό!!!
και φυσικά υπέροχα τα παιχνίδια σας!!!!!!
Ευχαριστούμε πολύ!!!!!!!!!!!!