Σελίδες

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΝΔΙΑΝΟΥΣ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ






 ΄΄Πουθενά στις πολιτείες του λευκού δεν υπάρχει μια ήσυχη ειρηνική γωνιά. Δεν υπάρχει τόπος να σταθείς, να ακούσεις το ξεπέταγμα των φύλλων την άνοιξη ή το βουιτό των εντόμων.΄΄

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΙΝΔΙΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ





Τα περισσότερα αντικείμενα που ανακαλύψαμε σήμερα μέσα σε ένα κασελάκι ήταν αναγνωρίσιμα από τα παιδιά.
Θελήσαμε όμως να γνωρίσουμε καλύτερα τους Ινδιάνους.



Εντοπίσαμε στον χάρτη την Αμερική και μιλήσαμε για την ανακάλυψή της από το Χριστόφορο Κολόμβο.

Μάθαμε μέσα από εποπτικό υλικό για τη ζωή των Ινδιάνων τα έθιμα και τον πολιτισμό τους.







Μια ΄΄βροχή΄΄ από τους ινδιάνους.
Ακούσαμε ινδιάνικη μουσική,μάθαμε ότι χρησιμοποιούν κυρίως τύμπανα και φλογέρες,χορέψαμε για επίκληση βροχής.
Κοσμήματα
Συζητήσαμε για τα κοσμήματα των ινδιάνων και τι υποδηλώνουν πάνω σε έν πολεμιστή. 

Φτιάξαμε τα δικά μας κοσμήματα.Κολλήσαμε εικόνες με την τεχνική ντεκουπάζ πάνω σε τύπου δερμάτινα πλαίσια.










Γνωρίσαμε μερικές φυλές ινδιάνων.
Οι Ινδιάνοι χωρίζονταν σε πολλές μεγάλες οικογένειες(φυλές) η κάθε μια από τις οποίες είχε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό:
ΦΥΛΕΣ
ΑΜΠΕΝΑΚΙ

Το όνομα της φυλής τους σημαίνει ΄΄άνθρωποι της αυγής΄.Οι ίδιοι ονόμαζαν τους εαυτούς τους alnobak που σημαίνει ανθρώπινο ον.Οι Ιροκουά λένε ότι abenaki σημαίνει φλοιός δέντρου.Ο φλοιός δέντρου χρησιμοποιούταν σαν υποκατάστατο τροφής σε δύσκολες περιόδους.Μερικοί από αυτούς ήταν ανοιχτόχρωμοι λόγω των νορβηγικών και κέλτικων εισχωρήσεων στην Β.Αμερική.
ΑΠΑΤΣΙ

Οι Απάτσι(από μια λέξη των zuni που σημαίνει εχθρός) είναι Β. Αμερικής ινδιάνικη φυλή από τα νοτιοδυτικά.Βασίζονταν πρωταρχικά στο κυνήγι και στο μάζεμα των φρούτων του κάκτου και άλλων άγριων φυτών.
ΤΣΕΡΟΚΙ


Το όνομα Τσερόκι πιθανότατα προέρχεται από τη λεξη chiluk-ki της διαλέκτου choctaw, που σημαίνει άνθρωποι των σπηλαίων.Οι περισσότεροι Τσερόκι ζουν σήμερα στην Οκλαχόμα αν και ένας μικρός αριθμός κατάφερε να παραμείνει στη γη που τους ανήκε.
ΚΟΜΑΝΤΣΙ


Ζούσαν κυρίως στις πεδιάδες και ασχολούνταν με το κυνήγι του βουβαλιού.

ΝΑΒΑΧΟ

Οι Ναβάχο ήταν άγριοι,επιθετικοί νομάδες,ντυμένοι με δέρματα ζώων.Οι pueblos τους ονόμαζαν ΄΄apachu΄΄ που σημαίνει ξένοι εχθροί.
ΦΥΛΕΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
ΙΡΟΚΟΥΑ

Η πιο ισχυρή από τις νοτιανατολικές φυλές που περιλάμβανε τους Μοϊκανούς (άνθρωποι του πυρόλιθου), τους Ονέιδα(άνθρωποι της πέτρας),τους Ονοντάγκα (ανθρωποι του βουνού), τους Καγιούγκα (άνθρωποι της ακτής) και τους Σενέκα (άνθρωποι των μεγάλων όπλων).Η ονομασία Ιροκουά προέρχεται από τη λέξη αλγκονγκίν που σημαίνει  ΄΄τα ερπετά΄΄.
ΣΙΟΥ

Το όνομα Σιού αναφέρεται σε μια μεγάλη ομάδα Ιθαγενών Αμερικανών που μιλούν μια κοινή ή όμοια γλώσσα.Το έθνος των Σιού αποτελείται από τρία μέρη τους Lakota τους Dakota και τους Nakota.Οι Lakota είναι οι τέλειοι καβαλάρηδες, οι τέλειοι κυνηγοί βουβαλιών,οι κόκκινοι Ιππότες των λιβαδιών οι άνθρωποι του Red Cloud, του Sitting Bull και του Crazy Horse.Η κουλτούρα της νομαδικής ζωής και των tepees ήταν δική τους.Η Lakota Sioux ήταν μια νομαδική φυλή που κυνηγούσαν τα βουβάλια.Το βουβάλι τους προμήθευε με φαγητό, ρούχα, το κάλυμμα για τις κατοικίες τους.Οι Sioux μπορούσαν να είναι ειρηνικοί ή, αν η περίσταση το απαιτούσε, μπορούσαν να είναι τρομακτικοί πολεμιστές.Αρχικά φιλικοί με τους λευκούς,οι Lakota πολέμησαν σκληρά όταν τελικά αναγκάστηκαν να αφήσουν τα ιερά τους εδάφη.

Κατασκευάσαμε μακέτα από γύψο και εφημερίδα,με τους Ινδιάνους Ναβάχο στο Γκραντ Κάνυον.


Κατασκευάσαμε ινδιάνους και tepees.

Ινδιάνικες λέξεις στην ελληνική γλώσσα
Στα ελληνικά υπάρχουν λέξεις ινδιάνικης προέλευσης, που πέρασαν στη γλώσσα μας μέσω των γλωσσών των ευρωπαίων κατακτητών της Αμερικής.Οι λέξεις αυτές αφορούν κυρίως προϊόντα και φυτά που έφεραν οι ευρωπαίοι από την Αμερική,ζώα της Αμερικής και ινδιάνικα αντικείμενα:


ελληνικά



γλώσσα προέλευσης

λέξη στη γλώσσα προέλευσης

σοκολάτα

ναχουάτλ

ξοκολάτλ

 τσιγάρο

μάγια

σικάρ(καπνός)

κακάο

ναχουάτλ

κακαχουάτλ

πατάτα

τάινο

μπατάτα

τομάτα

ναχουάτλ

τομάτλ

τοτέμ

οτζίμπουα

νιντοτέμ

πιράνχα

τούπι

πιράντσαϊνχα

τόμαχοκ(το ινδιάνικο τσεκούρι)

αλγκόνκ

τάμαχαακ

ιγκουάνα

αραγουάκ

ιγουάνα

καριμπού(ζώο)

αλγκόνγκ

καριμπού

τσίλι

ναχουάτλ

τσίλι

τεκίλα

ναχουάτλ

τεκίλα

Μάθαμε και εμείς μερικές απο αυτές και προσπαθήσαμε να μιλήσουμε ινδιάνικα, στο ινδιάνικο χωριό μας.

                                                                                 

Γνωριμία με τα κόμικς
Είδαμε κόμικς με ινδιάνους.Παρατηρήσαμε ότι αποτελούνται από εικόνες που συνδυάζονται με κείμενο το οποίο συχνά βρίσκεται σε συννεφάκια κειμένου.Εντυπωσιαστήκαμε.

Φτιάξαμε το δικό μας κόμικ.Βρήκαμε εικόνες τις κόψαμε και συνθέσαμε το δικό μας κειμενο.

Το ονομάσαμε ΄΄Χριστόφορος Κολόμβος΄΄ και περιγράφει την ανακάλυψη της Αμερικής και την απληστία των ευρωπαίων αποίκων για πλούτη και έδαφος.
















Το κόμικ που δημιουργήσαμε καταγράφει στοιχεία ενός αδικοχαμένου πολιτισμού,ο οποίος λείπει από τα δρώμενα της παγκόσμιας πολιτιστικής σκηνής και μαζί με αυτόν λείπει και το μήνυμά του, η ουσιαστική επαφή του ανθρώπινου πλάσματος με τη μητέρα γη, τα στοιχεία της φύσης και η υψηλή καλλιέργεια της πνευματικής ευγένειας.

 

2 σχόλια: